CBS Günü
CBS Günü
CBS Günü
Haberler

2017 Dünya Cbs Günü, “Bilgi Toplumunun Yaşam Alanı: Akıllı Şehirler” Teması İle Kutlandı

Coğrafi Bilgi Sistemleri(CBS) konusunda farkındalığı artırmak üzere tüm dünyada Kasım ayı içerisinde kutlanan "Dünya CBS Günü" geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Bakanlığımız ev sahipliğinde Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 30 Kasım-1 Aralık 2017 tarihlerinde Ankara Congresium ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda büyük bir coşku ile kutlandı.

Ana teması ““Bilgi Toplumunun Yaşam Alanı: Akıllı Şehirler” olan “CBS Günü 2017 Sempozyumu ve Fuarı”na yurt dışı ve yurt içinden konunun uzmanı konuşmacılar, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, belediye başkanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu, kamu ve özel sektör temsilcileri katılmıştır. Akıllı Şehir ve CBS konularındaki çalışmalarıyla uluslararası düzeyde tanınırlığa sahip uzmanların da panelist olarak tecrübelerini paylaştıkları etkinliğe iki gün boyunca yaklaşık 4000 kişi katılım sağlamıştır.

Sunuculuğunu Cansu Canan ÖZGEN’in yaptığı sempozyumun ilk günü, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Ömer ALAN ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ açılış konuşmalarını yapmışlardır.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Sayın Ömer ALAN günümüzde modern şehir yaşamında -farkında olarak ya da olmadan- aslında Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamaları ile iç içe yaşadığımızı, akıllı telefonlarımızda bulunan ve bizleri gitmek istediğimiz yere en kolay şekilde ulaştıran navigasyon programları, canlı trafik durumu bildiren bilgi servisleri, yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri ile zenginleştirilmiş interaktif şehir haritaları gibi uygulamaların esasen birer Coğrafi Bilgi Sistemi uygulaması olduğunu ifade ederek bu uygulamaların gelişen ve yaygınlaşan mekânsal bilgi teknolojilerinin nimetleri olduğunu söyledi. Akıllı şehrin  bir çatı kavram olduğunu ve şehirlerin doğası gereği çok bileşenli, çok paydaşlı bir konu olduğunu vurgulayan Sayın Alan, “Bina, ulaşım, altyapı, enerji, kent güvenliği, kamu yönetimi, hatta sağlık gibi pek çok farklı alanda akıllı şehir uygulamalarıyla karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle koordinasyon noktasında başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere ilgili diğer Bakanlıklarımız ve uygulayıcısı noktasında belediyelerimiz akıllı kentlere dönüşüm sürecinin önemli aktörleridir. Özel sektör ise akıllı kent uygulama yazılımlarının geliştirilmesi ve sensör ağlarının kente entegrasyonu noktasında önemli role sahiptir. Teknolojik okuryazarlığa sahip vatandaşlarımız ise akıllı kent uygulamalarının yararlanıcısı ve geri besleyicisi konumundadır.” diye konuştu.

Bakanımız Sayın Mehmet ÖZHASEKİ akıllı şehirlerin bilgi toplumunun yaşam alanı olarak görülmesi gerektiğini ifade ederek, şüphesiz gelecek nesillerin şehirlerinin de akıllı şehir olacağını söyledi. Kaynakları dengeli kullanan, çevre dostu ve sunduğu teknolojiler ile insan hayatını kolaylaştıran şehirlerin akıllı şehir olduğunu aktaran Özhaseki, "Bugün dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülke mevcut şehirlerin nasıl akıllı şehirlere dönüştürebilecekleri konusunda düşünmektedir. Akıllı şehir stratejimizi milli bir yaklaşım ile hazırlamalıyız. Bazı belediyelerimiz akıllı şehir uygulamalarını bölgelerinde hemen hayata geçirmiş durumdalar. O belediyelerimizi tebrik ediyoruz. Akıllı şehir uygulaması konusunda treni çok kaçırmış değiliz" diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Sayın Bakanımız tarafından, CBS ve akıllı şehirler konusunda örnek uygulamalar yürüten; İSBAK Genel Müdürü Muhammed ALYÜRÜK’e Akıllı Şehir Uygulamaları ve AR-GE Çalışmaları Özel Ödülü ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa ÇELİK, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman ZOLAN, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes TÜREL, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir KARA, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah DEMİRCAN ve EGO Genel Müdürü Balamir GÜNDOĞDU’ya Akıllı Şehirler İyi Uygulama Ödülleri kurum temsilcilerine takdim edilmiştir.  

Ayrıca Sayın Bakanımız tarafından etkinlik kapsamında düzenlenen, Ankara ili ve ilçelerindeki 3.ve 4. sınıf öğrencilerinin katıldığı “Akıllı Nesiller Akıllı Şehirler” Resim Yarışması’nda dereceye giren ilk üç, mansiyon ve teşvik olmak üzere dokuz öğrenci ve öğretmenine ödülleri takdim edilmiştir. Söz konusu yarışmaya katılan ve ilk 50’ye giren öğrencilerin resimleri ise iki gün boyunca etkinlik mekânında sergilenmiştir. CBS Günü’nün her yaş ve kesimden katılımcıya hitap eden bir şenlik gibi kutlanması amacı ile pilot okul olan Arjantin İlkokulu ve diğer 24 ilkokulun 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşan yaklaşık 200 öğrenci, öğretmenleri ile birlikte etkinliğe katılım sağlamıştır.

Ödül töreninin ardından, Sayın Bakanımız ve beraberindeki üst düzey kurum temsilcileri tarafından kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı 53 standın açılış töreni gerçekleştirilmiştir.

Öğleden sonra Barselona Kentsel Dönüşüm Ajansı İcra Kurulu Başkanı Antoni VİVES tarafından gerçekleştirilen özel oturumun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Refik TUZCUOĞLU moderatörlüğünde “Türkiye’den Akıllı Şehir Uygulamaları” konulu panelde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Menderes TÜREL,  Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa ÇELİK, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman ZOLAN,  Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir AKYÜREK panelist olarak yer almıştır. 

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Ömer ALAN moderatörlüğünde “Akıllı Şehir Dönüşüm Süreçlerinde Kamunun Rolü” konulu panelde Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Sayın Gökhan KANAL, Harita Genel Komutanı Tuğgeneral Sayın Osman ALP,  TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Enstitü Müdürü Sayın Cemil SAĞIROĞLU,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Sayın Ensar KILIÇ, TEDAŞ Genel Müdürü Sayın Halil İbrahim LEVENTOĞLU ve Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan ŞENCAN panelist olarak yer almıştır.

Sempozyumun ikinci günü sabah oturumunda; Avrupa Akıllı Şehirler Konseyi Başkanı Graham COLCLOUGH tarafından gerçekleştirilen özel oturumun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK moderatörlüğünde “Türkiye’de Akıllı şehir Dönüşüm Süreçleri: Politika, Mevzuat, Finansman” konulu panelde,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Sayın Suat Hayri AKA, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Abdullah TANCAN, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Dr. Şuayip BİRİNCİ ve Bilim, Sanayi ve teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Ramazan YILDIRIM panelist olarak yer almıştır.

Öğleden sonra gerçekleştirilen “Akıllı Şehirler İçin Yenilikçi Uygulamalar”, “Akıllı Şehirler İçin Veri İletişim, Enerji ve Ulaşım Çözümleri” ve “Akıllı Şehirler ve CBS Uygulamaları” konulu 3 ayrı panelde kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektörün üst düzey yöneticileri panelist olarak yer almıştır.

Panel oturumlarından bağımsız olarak fuar alanı içerisinde oluşturulan İnteraktif Sunum Alanı’nda ise CBS teknolojileri ve akıllı şehirler konusunda örnek uygulamalar yürüten kamu kurumu, yerel yönetimler ve özel sektör temsilcileri iki gün boyunca sunumlar gerçekleştirmiştir.

İnteraktif Sunum Alanında; sempozyumun ilk günü Dr. Hayati KOYUNCU tarafından Jeodijital Bilişim Teknoloji firması adına “Kentsel Uzaktan Algılama: Mevcut Durum ve Eğilimler” konulu sunum gerçekleştirilmiştir. Sempozyumun ikinci günü interaktif sunum alanında; Murat ÖNGÜDÜ tarafından Universal Bilgi Teknolojileri firması adına“Yerel Yönetimlerde CBS Çözümlerimiz” konulu sunum, Fulya BAYBAŞ tarafından RK Soft firması adına “MAPCODEX Çözüm Ailesi” konulu sunum, Sabahattin GÜL tarafından İSBAK adına “Kent Yönetiminde Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Faydaları” konulu sunum,  Abdülkadir DEMİR tarafından Pendik Belediyesi adına “Pendik belediyesi” konulu sunum, Zeynep KOÇ tarafından CBS Genel Müdürlüğü adına “Metaveri Yönetim işlemleri” konulu sunum, Alper DİNÇER tarafından Mekânsal Yazılım danışmanlık firması adına “Arttırılmış Gerçeklik ve CBS” konulu sunum, Alper UĞURLUOĞLU tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü adına “Ulusal Su Bilgi Sistemi” konulu sunum yapılmıştır.

Etkinlik alanında oluşturulan Röportaj Alanı’nda ise kamu kurumu, yerel yönetimler ve özel sektör temsilcilerinden oluşan panelistler; Antoni VİVES BARSELONA Kentsel Dönüşüm Ajansı, CEO; Graham COLCLOUGH Avrupa Akıllı Şehirler Konseyi Başkanı; Suat Hayri AKA Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı; C. Müjdat ALTAY NETAŞ, CEO; Selçuk ILIKCAN SAMPAŞ İcra Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü; Onur KARAHAYIT Yandex Türkiye Ülke Müdürü; Ahmet DABANLI Başarsoft Kurucu Ortağı ve Genel Müdür Yardımcısı; Osman Zeki ŞAHİN Altıeylül Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü; Meltem ŞAHİN Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı; Ayşem ERTOPUZ Tukcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile etkinlik teması olan Akıllı Şehirler ve 2017 CBS Günü ile ilgili röportaj gerçekleştirilmiştir.